Loading...

Fižolova juha za popestritev vsakdanjega jedilnika

Zdrava prehrana se v zadnjem času močno poudarja kot glavna komponenta zdravega življenja. To je vsekakor res, a načela je treba smiselno prenesti v prakso. Čeprav se pomena zdrave prehrane zavedamo, še ne pomeni, da tudi zdravo jemo – na jedilnikih še vedno prevladujejo tiste jedi, ki bi jih lahko nadomestili z boljšimi alternativami, na dolgi rok pa postane prehrana pusta in marsikoga odvrne od tega, da bi vztrajal v takšnem življenjskem slogu.

Na srečo pa imamo na voljo nekatere jedi, ki bodo učinkovito popestrile kosila, saj si lahko privoščimo veliko svobode pri pripravi. Ena takšnih je fižolova juha, ki se lahko zelo posrečeno vključi na zdrav jedilnik.

Čeprav morda na prvi pogled ne gre za posebej privlačno jed, je lahko fižolova juha zelo zanimiva popestritev jedilnika. Ne samo s tem, da prinaša nekaj novega za tiste, ki so bolj vajeni hitre prehrane in raznih prigrizkov – ponudi lahko novost tudi za tiste, ki sicer radi in pogosto kuhajo doma. Odpira namreč zelo veliko variacij, s katerimi se lahko poigramo. Glavnino sestavin v vsakem primeru predstavlja fižol, medtem ko drugo vsebino lahko v veliki meri prilagodimo lastnemu okusu, s tem pa vedno pripravimo kaj povsem novega. Tudi pri kuhanju bo torej zanimivo!

Kako pripraviti fižolovo juho?

Recept za fižolovo juho je načeloma povsem enostaven, a vseeno imamo na voljo celo vrsto variacij. Pripraviti bo treba sestavine, brez katerih ne bo šlo – ključna sestavina je fižol, običajno za juho uporabimo kuhan rjavi fižol. Tega lahko dobimo kar v pločevinki, še bolje pa je, da ga pridobimo z domačega vrta in skuhamo doma. Količina je prilagodljiva, od tega je odvisna gostota juhe – nekaj več fižola pomeni gosto kremno juho, običajno se priporoča okoli 250 g fižola za juho za dve osebi.

Za juho bomo seveda potrebovali še jušno osnovo, nekaj paradižnikove mezge, morda tudi žlico moke. V vsakem primeru pa pravi okus v končni fazi ustvarijo šele začimbe, ki jih lahko poljubno dodajamo. Nepogrešljiva je čebula, v fižolovo juho sodi tudi lovorjev list, ne pozabimo na sol in poper, dodamo lahko še česen, majaron, rdečo papriko … Možnosti je veliko, tako da bodo prišli na svoj račun predvsem tisti, ki se dobro znajdejo v domači kuhinji in se ne bojijo eksperimentirati z začimbami. Fižolova juha lahko vsebuje tudi razne druge dodatke, na primer testenine, na koncu dodamo lahko še jušne kroglice.

Gre torej za pravo specialiteto, ki jo lahko v veliki meri prilagodimo okusu. To pomeni, da je možno ustvariti raznolik jedilnik in se pri tem tudi nekoliko zabavati, saj imamo na voljo variacije, s katerimi ohranjamo jed zanimivo in privlačno. Seveda se fižolova juha ne bo kar vsak dan pojavila na mizi, lahko pa jo pripravimo vsak teden – še posebej če imamo na voljo veliko količino domačega fižola.

Članki iz iste kategorije