Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/vhosts/web-strani.si/kuharskirecepti.info/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308

Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_wp_footnotes_kses_init' not found or invalid function name in /var/www/vhosts/web-strani.si/kuharskirecepti.info/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Izboljšanje kvalitete svetlobe s stenskimi svetili v vašem domu - Kuharski recepti
Loading...

Izboljšanje kvalitete svetlobe s stenskimi svetili v vašem domu

Vsak prostor v stanovanju zahteva različno stopnjo osvetljenosti. Ponavadi v prostore namestimo stopna in stenska svetila, ponekod tudi samostoječe luči. V pisarne, spalnice in otroške sobe namestimo tudi namizne fiksne ali prenosne luči. V kolikor razmišljamo o novogradnji ali o preureditvi obstoječe infrastrukture, je dobro razmisliti tudi o lokaciji vtičnic in priklopnih kablov za luči.

Načrtovanje lokacije luči v posameznih prostorih

Pri novogradnji imamo sami proste roke glede števila luči v posameznem prostoru. Dobro je, da najprej določimo lokacijo pohištva in električnih elementov. Čim imamo narejeno okvirno razporeditev, moramo načrtovati še vtičnice in lokacije priklopnih kablov za luči. Nova stenska svetila lahko priklopimo v vtičnico ali pa jih zvežemo neposredno s kabli na steni. Pred nakupom stenske svetilke moramo tako preučiti tudi način priklopa. Nadalje se osredotočimo tudi na moč osvetlitve. Vsak prostor namreč potrebuje različno stopnjo osvetljenosti.

Stenska svetila
V primeru dolgotrajne aktivnosti moramo nujno imeti močno svetlobo, saj tako oči manj trpijo.

Nova stenska svetila v dnevni sobi

V dnevni sobi imamo navadno tri vrste svetil in sicer stropno svetilko, stenska klasična in stenska reflektorska svetila. Reflektorska stenska svetila so nameščena neposredno nad sedežno garnituro ali mizo, kjer beremo, delamo domače naloge ali pa uporabljamo pametne naprave za brskanje po spletu. V primeru dolgotrajne aktivnosti moramo nujno imeti močno svetlobo, saj tako oči manj trpijo. Za pogovarjanje ali gledanje filmov zadostuje stropna svetilka, ki nudi dovolj svetlobe med filmom, a vseeno ni moteča.

Trendovska stenska svetila za dnevne sobe

Letos so popularne LED stenske svetilke, ki imajo svetlobo usmerjeno v steno. Tako nudijo pridušeno in romantično svetlobo. Veliko gospodinjstev se odloči tudi za nakup retro luči, ki so narejene v imitaciji masivne kovine. Ohišje luči je narejeno iz kombinacije kovine in plastike. Luč je v črni barvi, ohišje pa ima narejene posamezne utore in luknjice, ki stilsko popolnoma dopolnjujejo tudi drugo opremo v prostoru. Pri taki izbiri luči je priporočljiva izbira temnega lesenega pohištva.

LED stenske svetilke
Letos so popularne LED stenske svetilke, ki imajo svetlobo usmerjeno v steno.

Ujemanje strukture prevleke luči in pohištva

Pri opremljanju dnevne sobe je dobro tudi iskati ujemanje med teksturo in videzom pohištva in luči. Sedežno garnituro v sivih ali bež odtenkih tako kombiniramo z ohišjem luči v podobnih barvah. Po želji lahko ustvarimo tudi kontrast. To pomeni, da izberemo zelo svetlo barvo tkanine zofe, ki jo kombiniramo z lučjo v temno sivi ali črni barvi.

Namestitev okroglih stenskih luči za romantično vzdušje

Prek spleta je možno kupiti stenska svetila okrogle oblike, ki na steno mečejo črne okrogle sence. Na ta način soba postane bolj formalna, a vseeno malo bolj romantična. Za bolj formalno in premožno vzdušje namestimo svetilke v zlati ali srebrni barvi. Stene so tako lahko tudi temnih odtenkov zelene ali modre barve, saj tako osvetlitev še bolj izstopa.

Kako izbrati pravo velikost stropne svetilke za posamezne sobe?

Velikost stropne svetilke vpliva na intenzivnost svetlobe v prostoru. Velika in masivna stropna luč lahko služi tudi kot modni dodatek posamezne sobe. Vendar preveč masivna stropna svetilka tudi zelo pokvari vzdušje v prostoru in ga naredi neprijetnega. Kako torej izbrati najboljšo luč za naš dom?

Stropna svetila
Velikost stropne svetilke vpliva na intenzivnost svetlobe v prostoru.

Pred nakupom stropne luči preučimo višino, dolžino in širino sobe

Vsaka stropna svetilka se ne poda v vsak prostor. Predvsem so problematične viseče luči in lestenci. Pred nakupom moramo tako preučiti višino, dolžino in širino sobe. Obenem moramo upoštevati tudi lokacijo pohištva. V kolikor nameravamo namestiti visečo stropno svetilko nad mizo, moramo upoštevati tudi višino mize ter višino naših gostov. Vsekakor ne želimo, da med vstajanjem udarijo z glavo ob lestenec. V kolikor bomo luč namestili nad klubsko mizico v dnevni sobi, luči ne smemo spustiti prenizko. Idealna razdalja od tal do lestenca je nekje okoli 180 do 185 cm od tal. Tako ne bo moteč tudi za naše bolj visoke goste.

Razvrstitev svetilk po prostoru

Po prostoru stropne svetilke namestimo tako, da nudijo dovolj močno osvetlitev prostora na delih, ki to potrebujejo. Dobro morajo biti osvetljene točke, kot so na primer kuhinjski pult, jedilniška miza, sedežna garnitura, postelja, kopalniško korito in kad. Ostale točke v prostorih so lahko pridušeno osvetljene, saj za svoje aktivnosti v drugih delih stanovanja ne potrebujemo močne svetlobe. 

Osvetlitev zunanjosti hiše

Priporočljivo je, da imamo osvetlitev tudi pred vhodnimi in garažnimi vrati. Po eni strani potrebujemo to dodatno svetlobo zaradi varnosti, po drugi strani pa jo potrebujemo zaradi lastnega udobja. Luč okoli hiše nam olajša gibanje ponoči, še posebej, ko nesemo smeti v smetnjak.

Preberite si še naslednji članek: Zdravilna moč kurkume

Kurkuma kapsule vsebujejo močan antioksidant, ki uničuje proste radikale v našem telesu.

Članki iz iste kategorije