Loading...

Jabolčna pita

 

American cultural icons, apple pie, baseball, ...
(Photo credit: Wikipedia)

Jabolčna pita je precej nezahtevna sladica, primerna za hitro pripravo takrat, ko nas presenetijo obiski. Dela s samo pripravo namreč ni veliko, največ časa vzame ravno čas pečenja. Dejstvo pa je, da imajo jabolčno pito radi skoraj vsi.

Njen zaščitni znak je predvsem »mreža« nad nadevom, ki da jabolčni piti tako značilen videz. Najboljšo jabolčno pito še vedno pripravijo naše babice in mame, danes pa so se recepti že precej posodobili – predvsem kar zadeva pripravo testa.

Za pripravo testa potrebujemo moko, margarino ali maslo, sladkor, jajca, vanilijev sladkor, pecilni prašek, po želji pa lahko dodamo še kanček ruma. Količina vsega je odvisna predvsem od količine testa, ki ga želimo doseči, lahko pa rečemo, da damo na 10dkg moke nekje 6-7dkg masla ali margarine ter 3-4dkg sladkorja, eno jajce ter četrt vrečke pecilnega praška. Zmes nato temeljito pregnetemo, da dobimo gladko maso, ki bo kasneje postala resnično krhko testo.

Testo po občutku razdelimo, navadno potrebujemo ¼ mase za »mrežo« na vrhu nadeva. Večji del testa torej razvaljamo in ga po okusu premažemo z marmelado ter na marmelado dodamo naribana jabolka, cimet ter sladkor po okusu. Lahko dodamo tudi orehe ali lešnike, nadev je namreč možno prilagoditi našim željam in okusu. Ravno zato je jabolčna pita tako klasična, pa vendar je lahko tako posebna. Na nadev naložimo še v svaljke zvaljan preostanek testa, tako da tvori videz in obliko mreže. Pečemo pri 180-200°C in to kar 50-60 min, odvisno od pečice in količine nadeva.

Jabolčna pita ravno zaradi svoje precej preproste priprave ne manjka na skoraj nobenem praznovanju, navadno pa se jo razveselijo tako otroci kot odrasli.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije