Loading...

Potica

Orahnjača, a Croatian walnut strudel.
(Photo credit: Wikipedia)

Potica – trepet mladih kuharic

Kadar pomislimo na izvirno slovensko hrano, so pri sladicah gotovo v ospredju potica, prekmurska gibanica in štruklji, tu in tam se kdo spomni še na pohorsko omleto ali buhtlje. Vse to so jedi, ki jih imamo zagotovo vsi radi, a na splošno velja, da se priprave teh narodnih sladic večinoma lotevajo zgolj nekoliko starejše gospodinje, mlade ženske pa se jim izogibajo.

Nekateri so mnenja, da jim priprava teh jedi ne diši, ker so preveč zahtevne. Vendar pa – v čem je potica zahtevnejša od priprave sušija? Pravzaprav ni nujno, da govorimo ravno o sušiju: dejstvo je, da mlade ženske marsikdaj pripravljajo precej bolj pestro hrano kot starejše, da imajo v svoji kuhinji marsikatero eksotično začimbo ali sestavino, ter znajo pripraviti jedi, katerih imen včasih še izgovoriti ne znajo povsem pravilno. Priprava indijskih, japonskih, tajskih in drugih jedi ni vedno enostavna, torej gotovo ni smiselno trditi, da imajo premalo znanja in jim potica zato pač ne gre od rok.

Marsikdo je mnenja, da bi priprava štrukljev iz vlečenega testa ter prekmurske gibanice mladim nekako še šla, buhtlji in potica pa ne, ker gre pač za kvašeno testo, s katerim je nekoliko več dela. Več dela? Ja, pravzaprav je priprava potice res dolgotrajen postopek, a večina časa odpade na vzhajanje testa, torej s stališča dela precej neaktivni del. Pri samem delu je za testo nujno le to, da odmerimo sestavine, ter testo razvaljamo in zvijemo. Za vse drugo danes poskrbijo mali gospodinjski aparati. Medtem, ko so naše mame in babice testo za potico še ročno stepale oziroma »klofale«, pri tem pa so zaradi težavnosti dela običajno potrebovale tudi moško pomoč, je primerno gnetenje testa zdaj popolnoma enostavno. Ali sestavine primerno ugnete aparat za peko kruha, ali pa multifunkcijski električni mešalnik, na katerega namestimo gnetilne kavlje. In tudi z vzhajanjem ne more iti več nič narobe – ni nam potrebno paziti na primerno temperaturo v bližini krušne peči, temveč uporabimo posebne sklede za vzhajanje, v katerih se testo lepo napihne tudi ob odstopanju temperatute, ali pa tudi za vzhajanje poskrbi aparat za peko kruha.

Torej: potica ni zapletena – niti s stališča postopka, niti s stališča sestavin. In prepričana sem, da je to le miselnost, ki se je zakoreninila v glave mladih žensk. Nenazadnje jih mnogo meni, da je potica pretežka in prezahtevna, pa je v resnici še nikoli niso niti poskusile narediti.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije