Loading...

Kokosova potica

kokosova poticaKokosova potica – eksotika v kombinaciji s tradicijo

Če velja potica za slovensko narodno jed, potem se zdi kokosova potica nekaj povsem nesmiselnega. Vendar pa potica še zdaleč ni tradicionalna jed, ki bi bila odporna na modernizacijo, zato so vse bolj pogosti tudi nadevi, ki so izjemno domiselni ter vključujejo tudi tako eksotične sestavine kot je kokos.

Kokosova potica se je uveljavila v dveh različicah: ena je takšna, da je testo običajno, nadevu iz kokosa pa je dodan kakav, da je ta temen. Tako dobimo potico običajnega videza. Mnogo bolj zanimiva pa je gotovo kokosova potica, ki daje ob običajni potici videz, kot bi šlo za pozitiv in negativ – torej kokosova potica, kje je zaradi kakava testo temno, nadev pa je iz belega kokosa. Poglejmo recept za to »simpatično« preobrazbo tradicionalne potice:

Testo:
600 g moke
50 g grenkega kakava
50 g svežega kvasa
100 g sladkorja
100 g stopljenega masla
3 rumenjaki
3 dl mlačnega mleka
ščep soli
Nadev:
0,5 l sladke smetane
400 g kokosove moke
200 g sladkorja
3 jajca
6 beljakov

Postopek priprave:
Mlačnemu mleku dodajte žličko sladkorja in vanj nadrobite kvas. Pustite, da se kvas aktivira – približno 15 minut.

Moko zmešajte s kakavom. Na sredi naredite vdolbinivo in vanjo dodajte maslo ter rumenjake, nazadnje pa še kvasni nastavek. Pregnetite in pustite vzhajati 40 minut.
Za nadev segrejte smetano ter z vrelo prelijte kokosovo moko. Beljake stepite v sneg.
Ko se kokos nekoliko ohladi, mu primešajte sladkor, jajca in beljakov sneg.
Testo za potico razvaljajte na nekaj mm debeline, nanj nadevajte nadev in ga lepo razmažite z lopatico. Zvijte in predenite testo v pekač. Na toplem ga pustite vzhajati še približno pol ure.
Potico pecite pri temperature 180 stopinj najmanj eno uro.

Članki iz iste kategorije