Loading...

Hren

Prepared horseradish
(Photo credit: Wikipedia)

Hren – nekateri ga obožujejo!

 

Veste kaj je tista nadloga na vrtu, ki se jo je najtežje znebiti? Plevel – in med izjemno trdovraten plevel štejemo tudi hren. Na srečo pa je tako, da je hren lahko tudi koristen – in ker ga z vrta ne boste spravili za nič na svetu, ga boste lahko pač uporabili v prehrani, s tem pa poskrbeli še za svoje zdravje.

 

Vrtičkarji seveda vedo povedati, da je hren jeseni najboljše kakovosti, saj je korenika takrat najbolj čvrsta, dietetiki pa vedo, da takrat hren vsebuje tudi ogromno količino vitamina C. Zaradi svojih posebnih lastnosti se je nekoč zelo uporabljal tudi v zdravilstvu – na primer za blaženje revmatičnih obolenj ali posledic pika žuželk, kot vse kaže, pa se vse bolj uveljavlja tudi v sodobni farmaciji – hren je namreč naravni antibiotik.

 

Vsekakor hren najbolj uporabljamo v času velike noči, ko je obvezen del obložene mize, saj menda simbolizira žeblje, s katerimi so Jezusa pribili na križ. Takrat uživamo nastrgan hren, ali pa ga zato, da dobimo nekoliko milejši okus, mešamo z drugimi živili – na primer jabolkom, jajcem, smetano ali limono. Najbolj pomembno je, da hrena ne segrevamo, saj pri tem izgubi svoj okus, ter da ga vedno pripravimo sveže – sama korenika namreč nima vonja in okusa dokler je cela, temveč ga razvije šele, ko jo naribamo oziroma nastrgamo.

 

S stanjem nariban hren svoj vonj in okus (ki ga pravzaprav dajeta alilno in butilno olje v hrenu) ponovno izgublja, postaja pa vse bolj rjav in grenek. Torej: hren pripravite tik preden ga postrežete, če je za vaš okus premočan, pa ga zmešajte z drugimi živili v hrenovo kremo, ali pa korenino pred tem zamrznite – tudi to bo ublažilo njegov okus.

 

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije